Op deze pagina leggen we de verschillende opties uit en geven we meer informatie over het proces en de materialen die komen kijken bij het bedrukken van textiel. Altijd al willen weten hoe je zelf textiel zoals T-shirts kunt bedrukken? Dan ben je hier bij het juiste adres. Welke techniek voor jou het best is ligt aan wat je wil gaan bedrukken, maar ook hoe snel en hoeveel je wil uitgeven.
Welke opties zijn er voor textiel bedrukken?
Snijplotter
Voor de hobbyist is textielfolie snijden en persen een hele makkelijke manier om zelf simpele designs te drukken. Een snijplotter is een soort van printer die in de plaats van een printknop een mesje heeft. Op deze manier kan de machine de gewenste ontwerpen uitsnijden uit textielfolie.
Deze techniek is ideaal wanneer je ontwerpen met minder dan drie kleuren hebt. Verschillende kleuren drukken is ook mogelijk. Je snijdt elke kleur apart en drukt deze vervolgens over elkaar heen, het vergt wat meer tijd, maar je kan zoveel kleuren gebruiken als je wilt.
Textielfolie is een soort folie die je met hitte en druk aanbrengt op textiel. Voor het aanbrengen raden wij hierbij het gebruik van een Transferpers aan. Zo blijft de druk goed zitten en gaat deze lang mee.
Sublimatieprinter
Je kunt textiel bedrukken met behulp van een sublimatie printer. Sublimatie is een chemisch proces waarbij een stof van vaste fase direct overgaat naar gasvormige fase. Klinkt misschien wat lastig, maar eigenlijk betekent dat de kleuren als het waren ingebakken worden op het oppervlakte van het materiaal zelf. Hiervoor gebruik je hittegevoelige inkten die zich vermengen met het speciaal gecoate materiaaloppervlak. Het resultaat is een full-colour print die kras- en waterbestendig is!
Voor het sublimeren op textiel is het belangrijk dat het materiaal op zijn minst uit 65% polyester bestaat. De beste resultaten zijn daarbij ondergronden die licht van kleur zijn. Voor donkere ondergronden zijn er wel speciale folies te gebruiken.
Laserprinter
Een laserprinter kan een snelle oplossing zijn voor prints met minder dan drie kleuren. Je print met de laserprinter een zwarte kleur op no-cut flex. Hierdoor weet folie precies waar deze kleur af moet geven, op de zwarte bedrukking.
De kleur van de no-cut smelt samen met de lijmvellen, zo hoef je niet te pellen. Werken met een laserprinter vergt wat oefenen, maar daarna heb je wel enorm mooie ontwerpen.
Er zijn meerdere stappen bij het maken van een transfer en voor de applicatie van die transfer. Bij het maken van de transfers is het belangrijk om een transferpers te gebruiken voor het beste resultaat.
Hoe werkt het en wat heb je nodig?
Nu weet je wat de opties zijn, maar hoe werken ze en wat heb je nodig om ze te laten werken? Voor je tot een beslissing overgaat is het natuurlijk belangrijk om je hierin te verdiepen. Lees hieronder een aantal korte handleidingen met de stappen voor het bedrukken van textiel met behulp van een snijplotter, sublimatieprinter of laserprinter en wat je daarbij nodig hebt.
Zelf textiel bedrukken met een snijplotter
Als voorbeeld een filmpje van de Brother ScanNCut snijplotters. Het maken van een opdruk gaat eigenlijk altijd in vier stappen.
- Snij je logo of ontwerp in spiegelbeeld, matte kant naar boven tot de transparante achterkant, niet erdoorheen!
- Verwijder de resterende folie
- Leg de transfer, inclusief transparante achterkant, op het shirt en pers deze met de juiste temperatuur en tijdsinstellingen* op de stof
- Verwijder de transparante backing direct na het persen een hot peel (direct na het persen)
*De juiste temperatuur en tijdsinstellingen verschillen per folie. Klik hier voor meer informatie.
Benodigdheden
Zelf textiel bedrukken met een sublimatieprinter
Sublimeren van textiel is eigenlijk erg simpel. Vooral aangezien je met sublimeren alle kleuren in één keer op de kleding drukt. Met een snijplotter en flex duurt dit vele malen langer.
- Print je afbeelding in spiegelbeeld op de flex
- Snij het ontwerp contour en haal overtollige folie weg
- Leg het vel op het textiel met daaroverheen standaard printvellen
- Pers dit met een Transferpers met de juiste instellingen voor het materiaal
- Verwijder de folie wanneer de folie volledig is afgekoeld
- Leg een antistickvel op de afdruk en pers na, dit haalt de kleuren naar boven
Benodigdheden
Zelf textiel bedrukken met een laserprinter
Een laserprinter bespaart je het oneindige pellen. Het is echter wel iets moeilijker om meerdere kleuren te persen, dit moet in stappen. Het maken van een transfer en de applicatie daarvan gaan apart, volg daarbij de volgende stappen.
Transfer maken
- Print je ontwerp met de laserprinter in spiegelmodus op de Forever Flex-Soft (No-Cut), ookwel de A-folie genoemd
- Knip de overtollige randen rondom de afdruk af
- Pers de onderste hitteplaat 30-60 seconden voor zodat de onderste plaat heet is
- Leg 1-2 blanco kopieervellen op de onderste plaat voor bescherming
- Plaats de A-folie op het midden van de plaat, geprinte zijde naar boven
- Leg een vel B-papier over de A-folie heen, met de backing naar boven
- Bedek dit geheel met 1-2 blanco kopieervellen
- Pers de A-folie en het B-papier samen
- Verwijder de kopieervellen en wrijf het B-papier na met een textielen doek
- Haal het B-papier van de A-folie terwijl deze nog warm is, laat deze daarbij op de hitterpersplaat liggen. Werk in één vlakke, continue, langzame beweging.
Applicatie
- Plaats het te bedrukken artikel op de onderste plaat van de hittepers
- Positioneer de transfer op het kledingstuk
- Plak de hoeken van de A-folie vast met hittebestendig tape
- Bedek het geheel met een Forever Antistick vel
- Bedruk het kledingstuk
- Verwijder de A-folie wanneer deze volledig is afgekoeld
*Voor de juiste temperatuur, tijd en druk klik hier!
Benodigdheden
Meer vragen over textiel bedrukken?
Mocht je na het lezen van deze pagina nog steeds vragen hebben over het bedrukken van textiel en jouw opties, stuur dan gerust een e-mail of Facebook bericht! Telefonisch is Creaplot je ook graag van dienst!